Φωτογραφία

Η φωτογραφία είναι η υποκειμενική αποτύπωση της αλήθειας. Τα όρια της φωτογραφίας τα καθορίζεις εσύ. Η φωτογραφία παραμένει η αλήθεια. Το είναι μας είναι το φίλτρο που κάνει την αλήθεια κάθε φορά να φαίνεται διαφορετική.

Τι είναι

Με τον όρο φωτογραφία αναφερόμαστε στην τέχνη και επιστήμη της δημιουργίας οπτικών εικόνων μέσω της αποτύπωσης του φωτός, με χρήση κατάλληλων συσκευών (φωτογραφικές μηχανές). Ετυμολογικά, η λέξη είναι σύνθετη και προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις -φως και -γραφή.

 Πέρα από την τεχνολογική της διάσταση, αναγνωρίζεται ως ένα από τα ευρύτερα διαδεδομένα μέσα επικοινωνίας του 20ού αιώνα καθώς και ως μία μορφή τέχνης συγγενική με τη ζωγραφική.

Τομείς

Μπορούμε να διακρίνουμε μερικούς από τους σπουδαιότερους τομείς της:

  1. Φωτοειδησεογραφία: Αφορά την εικονογράφηση της επικαιρότητας. Οι φωτογραφίες αυτού του είδους διοχετεύονται συνήθως στον ημερήσιο και εβδομαδιαίο τύπο μέσω πρακτορείων, τα οποία και εκπροσωπούν τον φωτογράφο.
  2. Διαφημιστική φωτογραφία – φωτογραφία στούντιο: Αποτελεί ένα σημαντικό είδος που περιλαμβάνει τη φωτογραφία αντικειμένων, μόδας αλλά και τα πορτρέτα. Συνδέεται με την παραγωγή, περισσότερο, εμπορικής φωτογραφίας.
  3. Αρχιτεκτονική φωτογραφία – Εσωτερικών Χώρων: Περιλαμβάνει τη φωτογράφιση κτιρίων και εσωτερικών χώρων. Η οπτική γωνία της φωτογραφικής λήψης και ο φωτισμός και οι ιδιαιτερότητες ενός εσωτερικού χώρου αποτελούν τα κύρια αντικείμενα μελέτης για αυτό το είδος φωτογραφίας.
  4. Φωτογραφία τέχνης: Αν και η πρώτη φωτογραφία αποτυπώθηκε το 1826, χρειάστηκε τουλάχιστον μισός αιώνας προκειμένου να γίνει αποδεκτή ως αυτόνομη και ανεξάρτητη τέχνη. Είναι ωστόσο γεγονός ότι, ακόμα και σήμερα, αμφισβητείται από πολλούς ως μορφή τέχνης, θεωρούμενη περισσότερο ως μια τεχνική ρεαλιστικής αναπαραγωγής εικόνων. Φωτογράφοι όπως ο Ανρί Καρτιέ Μπρεσόν, ο Αντρέ Κερτέζ και ο Άλφρεντ Στίγκλιτς (Alfred Stieglitz) θεωρείται πως έδωσαν σπουδαία δείγματα φωτογραφίας τέχνης.

Πηγή

Διαφημιστική φωτογραφία

 Είναι ένας μεγάλος εμπορικός βραχίονας  της φωτογραφίας που γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη . Είναι το τμήμα της φωτογραφίας που χρησιμεύει στην προβολή και προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών.  Ο ναός της διαφημιστικής φωτογραφίας είναι το φωτογραφικό στούντιο. Καθώς σε εντελώς ελεγχόμενες συνθήκες λήψης ο φωτογράφος μπορεί να εκφράσει την δημιουργικότητα του με τον καλύτερο τρόπο.

Υπάρχουν είδη που μοιάζουν  με την διαφημιστική φωτογραφία ή που οι λήψεις μπορούν να γίνουν στο ίδιο στούντιο.  Συνήθως όμως, όταν αναφερόμαστε στην διαφημιστική φωτογραφία, μιλάμε για την φωτογραφία still life, δηλαδή την φωτογράφιση αντικειμένων και όχι ανθρώπων. Παρόλο που πολλές φορές μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάποιο ή κάποια μοντέλα σε συνδυασμό με τα αντικείμενα που φωτογραφίζουμε.

Κλάδοι της, με ιδιαίτερες δυσκολίες αλλά με καταπληκτικούς φωτογράφους που τους υπηρετούν, είναι η φωτογραφία αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών, κοσμημάτων, φαγητών και ποτών. Το μεγαλύτερο βέβαια κομμάτι της  αφορά απλή φωτογράφιση αντικειμένων  σε λευκό φόντο σαν αυτά που βλέπουμε στα έντυπα των super market.

Πηγή